Tuńczyk po portugalsku

Z tegorocznych wakacji Iga przywiozła przepis na potrawę genialną w swej prostocie. Zachwyciła się nią w miłej wiejskiej knajpce nieopodal Cabo Espichel, który jest jej ukochanym przylądkiem w Portugalii. W malutkiej rodzinnej tascas podano jej stek z tuńczyka w sosie winno kaparowym. W warunkach domowych spróbowaliśmy odtworzyć ten smak!

Czytaj więcej: Tuńczyk po portugalsku

Wino do wędzonej ryby

Wędzenie to jedna z bardziej popularnych, tradycyjnych metod konserwacji żywności. Za pomocą dymu pochodzącego z wolno palonego drewna drzew liściastych, żywność staje się trwalsza i wzbogacona o kolejne aromaty. Szczególnie popularne jest wędzenie mięs i ryb. Sprawdziliśmy jakie wina najlepiej komponują się z wędzonymi rybami i czy bardziej istotny jest gatunek ryby i jej smak, czy może samo wędzenie.

Czytaj więcej: Wino do wędzonej ryby

Mus z awokado ze śledziem & polskie wino musujące

Święta za nami, czas przywitać Nowy Rok winem musującym. Jak wiadomo, nie samym winem żyje człowiek podczas zabawy. Potrzebne jest jeszcze odpowiednie, imprezowe jedzenie. Z tej okazji postanowiliśmy sylwestrowo dobrać coś do "bąbelków" i nasz wybór padł na mus z awokado ze śledziem. Przygotowanie tej przekąski jest niezwykle proste, chociaż czasochłonne.

Czytaj więcej: Mus z awokado ze śledziem & polskie wino musujące

Cru Beaujolais Fleurie + stek z tuńczyka

Rozpoczął się listopad i już odliczamy dni do "Święta Beaujolais Nouveau", które tradyjnie obchodzimy w trzeci czwartek miesiąca. Właśnie z młodym, kwasowym winem "Nouveau" (często podłej jakości) większość z nas kojarzy wina Beaujolais. Niestety, bo w Beaujolais jako podregionie Burgundii wytwarza się szereg win ambitniejszych, których nie trzeba, a nawet nie należy wypijać aż tak szybko jak Nouveau. Wszystkich malkontentów i przeciwników święta zachęcamy aby zamiast Nouveau, zamówili Villages lub któreś z dziesięciu Cru Beaujolais. Dodajmy, że dobrej jakości Beaujolais jest niesamowicie uniwersalnym winem w kontekście doboru do potraw... Można zaproponować je do lekko pleśniowych serów (brie), do pieczonego drobiu, perliczki, lekkiej dziczyzny, pasztetów czy ryby. A jakiej ryby? O tym traktuje dzisiejszy artykuł.

 

Czytaj więcej: Cru Beaujolais Fleurie + stek z tuńczyka

Partnerzy