Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na wzmacniającą nalewkę ziołową

8 grudnia 2017

Trzeba przyznać, że jesień to okres, w którym nasz organizm jest szczególnie narażony na różne infekcje. Przede wszystkim trudne warunki atmosferyczne i krótki dzień wpływają negatywnie na nasz układ odpornościowy. Dlatego warto więc sięgnąć po naturalne środki, które pozwolą nam cieszyć się dobrym zdrowiem przy każdej pogodzie, jak na przykład ziołowe nalewki. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak przygotować dobrą i zdrową, ziołową nalewkę. Przeczytaj go koniecznie!


Wszystko to, co powinieneś wiedzieć o ziołach i ich właściwościach


Zacznijmy od tego, do przyrządzenia ziołowej nalewki wykorzystać można korę wiązu, która hamuje stany zapalne układu moczowego, płciowego i przewodu pokarmowego. Poza tym łagodzi również kaszel i stany zapalne dróg oddechowych. Korę wiązu można stosować także zewnętrznie na rany i w przypadku świądu.
Ponadto kolejnym przydatnym składnikiem nalewki jest kłącze rabarbaru, który oprócz witaminy A, C i E, znajduje się w nim kwas foliowy, potas, magnez, żelazo, a nawet jod. Roślina ta posiada właściwości przeciwzapalne i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Dodatkowo roślina, która może przydać się do sporządzenia nalewki zdrowotnej, jest szczaw polny, ponieważ jego liście są bogate w potas, wapń, żelazo, witaminę C, β-karoten. Natomiast zawarte w nim flawonoidy mają zdolność niszczenia komórek nowotworowych i wzmacniają odporność.


Niezbędne składniki, które są potrzebne do przygotowania zdrowej i smacznej, ziołowej nalewki


Zanim zabierzesz się za przygotowanie ziołowej nalewki, to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 5g suszonej kory wiązu, 5g suszonego kłącza rabarbaru, 5g suszonego korzenia łopianu, 5g suszonych liści szczawiu polnego, pół litra czystego alkoholu o mocy 65 - 70% oraz 1l czerwonego wytrawnego wina.


Przygotowanie zdrowej i smacznej, ziołowej nalewki


Przede wszystkim wsypujemy po 5g suszonych ziół (korzeń łopianu, kłącze rabarbaru, kora wiązu, liście szczawiu polnego) do słoja. Następnie całość zalewamy 250 ml spirytusu i taką samą ilością wódki. Potem naczynie zamykamy i odkładamy w ciepłe miejsce. Dopiero po miesiącu mieszaninę trzeba przefiltrować. Następnie do otrzymanego płynu dolewamy jeszcze 1 litr czerwonego, wytrawnego wina. Po czym, po raz kolejny odstawiamy słoik w ciepłe miejsce, tym razem tylko na tydzień, a po tym czasie trzeba ponownie przefiltrować płyn. I tak przygotowaną nalewkę możemy już rozlewać do butelek. Zwykle sięgajmy po nią profilaktycznie, kiedy chcemy wzmocnić organizm, oczyścić go, czy w problemach z układem pokarmowym, w stanach zapalnych.