# Korespondencja z Kopenhagi nr 2: Orientalna sałata i Riesling

Witajcie. Tu kolejna korespondencja z Kopenhagi. Tym razem, z okazji odbywającego się w naszym mieście "Fashion Week", postanowiłem stworzyć potrawę z podtekstem modowym: Krewetki owinięte w korzeń lotosu, podane w akompaniamencie duszonego pak choi z brązowymi grzybkami Shimeji oraz warzywnej sałatki z chayote, topinamburu i dyni piżmowej. Całość skropiona musem z żółtek i sosem sojowym. Egzotyka bez granic. Domyślam się, że dla większości osób przepis ten będzie miał charakter jedynie poznawczy, ponieważ większość składników jest trudno dostępna.

Czytaj więcej: # Korespondencja z Kopenhagi nr 2: Orientalna sałata i Riesling

Falanghina i makaron z krewetkami w sosie z karmelizowanych cytryn

Większość z nas odpowie, że do krewetek z cytrynowym dressingiem najlepszymi partnerami kulinarnymi są Riesling i Sauvignon Blanc. Posiadają one solidną kwasowość i często cytrusowy charakter. Naszym zdaniem, równie odpowiednim winem by podać je do takiej potrawy, jest Falanghina. Tak, tak, jest to nazwa białej odmiany winogron, która występuje w Kampanii (południowa Italia). W Polsce mało znana i słabo dostępna w sprzedaży detalicznej. W Kampanii uprawia się ją na wulkanicznych glebach w okolicach Wezuwiusza. Zazwyczaj daje wina wytrawne, ale zdarza się, że jest składnikiem w zestawieniach, z których wytwarza się Passito.

Czytaj więcej: Falanghina i makaron z krewetkami w sosie z karmelizowanych cytryn

Prosecco i małże z fenkułem

Wczoraj za oknem zaświeciło słońce i gdy ogrzewanie nastawione było na "czwórkę", można było poczuć się jak latem. Od razu nabraliśmy ochoty na coś lżejszego, kojarzonego z cieplejszym klimatem. Na regale znaleźliśmy zabłąkane Prosecco i nie zawahaliśmy się go użyć. Chłód za oknem przydaje się do jednego - szybkiego schładzania "bąbelków"!

Czytaj więcej: Prosecco i małże z fenkułem

Czarny makaron i białe wino

Lenistwo wakacyjne w pełni, więc prezentujemy kolejny prosty przepis. Tym razem na naszą prośbę danie ugotował znajomy kucharz z zaprzyjaźnionej restauracji :)
Uważamy, że piękno tkwi w prostocie, dlatego mała ilość składników powoduje przejrzystość kompozycji. W dzisiejszym zestawie znalazł się czarny makaron barwiony sepią (barwnikiem pozyskiwanym z mątw), krewetki i cukinia. Doprawione odrobiną czosnku, solą, pieprzem, zagęszczone śmietanką i posypane posiekaną grubo natką pietruszki. Zazwyczaj długość przygotowania dania trwa tyle co ugotowanie makaronu. Tym razem trwało tyle co podduszenie cukinii i krewetek, ponieważ makaron był bardzo cienki i gotował się 3 minuty.

Czytaj więcej: Czarny makaron i białe wino

Partnerzy