# Korespondencja z Kopenhagi: Grillowane kotlety z młodej koziny

W tym artykule odbiegniemy od tematu kuchni duńskiej, by przedstawić potrawę, która powinna Wam przypaść do gustu, a zarazem przypomnieć niektórym o zapomnianym na naszych stołach mięsiwie. Mowa tu o kozinie. Mięso kozie, a szczególnie młode mięso, spokojnie może stawać w szranki z jagnięciną czy cielęciną. Jest delikatne i dosyć chude, o jasnej barwie. Trzeba zaznaczyć również, że jest lekkostrawne i ma dużą wartość odżywczą, dlatego jest polecane dla małych dzieci oraz dla ludzi starszych. Krajem, w którym króluje kozina są Włochy, ale można ją spotkać na stołach całego świata. Niegdyś kozina była mięsem biedoty, dziś jest przysmakiem zarezerwowanym dla smakoszy i ludzi "lepiej usytuowanych".

Czytaj więcej: # Korespondencja z Kopenhagi: Grillowane kotlety z młodej koziny

Partnerzy