Gravlax & Rose

Dzisiejszy artykuł jest kontynuacją przeglądu duńskich potraw. Ostatnio prezentowałem kopenhaski boczek, a dziś na talerzu pojawi się potrawa kojarzona z całą kuchnią skandynawską - gravlax. Jest to potrawa niezwykle prosta, ponieważ składa się z zaledwie kilku składników. Najważniejszym z nich jest świeży łosoś, a jego w Danii jest pod dostatkiem. Poza rybą potrzebujemy przypraw - soli i cukru, które były i będą podstawą w każdej kuchni. Sól od pokoleń była przyprawą, która nadawała potrawie smak, ale jednocześnie była środkiem konserwującym i chroniącym potrawę przed psuciem, co jest szczególnie ważne przy surowych produktach. Zwieńczeniem gravlaxa i kluczowymi elementami są świeży drobno posiekany koperek oraz cytryna.

Czytaj więcej: Gravlax & Rose

Perlisty koktajl

Dziś zestawienie niestandardowe, ponieważ dobraliśmy wino jako składnik potrawy. Nie znaczy to wcale, że wina tego nie mozna wypić. Owszem można i to nawet będzie smakowało lepiej niż w oryginale, czyli prosto z kieliszka.

Czytaj więcej: Perlisty koktajl

Krewetki na różowo

Dziś nasza niezobowiązująca propozycja na majówkę. Danie łatwe do przygotowania, z niewielką ilością składników i z lekkim,  wiosennym winem. Najpierw krewetki umyliśmy, marynowaliśmy przez 2 godziny w otartej skórce i soku z cytryny, soli, pieprzu i oliwie.

W międzyczasie obraliśmy owoc granatu i przygotowaliśmy odpowiednią ilość kiełków. Zdecydowaliśmy się na kiełki lucerny i brokuła, ale równie dobrze smakować będą każde inne kiełki w zależności od naszych upodobań. Polecamy kiełki rzodkiewki, jeśli lubią Państwo pikanterię w kuchni.

Czytaj więcej: Krewetki na różowo

Dwa ciekawe sposoby na róż

Późna wiosna, czy wczesne lato? Koniec szparagów czy początek truskawek? A może jedno i drugie? Czemu nie! Truskawki i szparagi można połączyć.
Pewnego dnia gdy zaświeciło mocniej słońce, Igę natchnęło do eksperymentów. Zachęcona wcześniejszymi udanymi próbami z przygotowaniem szparagów na słodko, poszła tym tropem. Postanowiła skorzystać z dobrodziejstw polskich nowalijek, które nieśmiało wychylają się z ziemi - szparagów, rabarbaru i truskawek.
Szparagi obrała, pokroiła w kawałki, udusiła na maśle z odrobiną mleka, wody, cukru i soli. Po odcedzeniu i wystudzeniu usmażyła je w cieście naleśnikowym z odrobiną cukru, oliwy i świeżo startej gałki muszkatołowej. Szparagi w cieście zostały podane na szpinaku z karmelizowanym w miodzie rabarbarze i okraszone sosem złożonym ze zmiksowanych truskawek, oliwy, soku z cytryny i szczypty soli.

Czytaj więcej: Dwa ciekawe sposoby na róż

Partnerzy