Menu sylwestrowe pod wytrawne wina musujące

Noc sylwestrowa kojarzy się z huczną zabawą i "strzelaniem z szampana". Zabawa trwa wiele godzin, a użycie wina musującego niestety zazwyczaj ogranicza się do jednorazowego toastu chwilę po północy. My proponujemy, abyście połączyli sylwestrową zabawę oraz "bąbelki" i wprowadzili w życie określenia "szampańska zabawa", "szampański nastrój". Spróbujcie zachwycić się szlachetnością i różnorodnością win musujących. One nie tylko przyjemnie gaszą pragnienie między sylwestrowymi pląsami, ale też mogą cudownie komponować się z imprezowym menu. Spędźcie tę noc musująco!

Poniżej przedstawiamy 3 potrawy i 3 wina musujące wytwarzane metodą klasyczną (szampańską).

1. Pasztet z łososia & Cava Perelada Brut Reserva

 

Pasztet z łososia przygotowaliśmy z filetów, które po umyciu i osuszeniu skropiliśmy sokiem z cytryny, doprawiliśmy solą i pieprzem. Rybę upiekliśmy na oliwie z dodatkiem klarowanego masła. Po ostygnięciu część łososia zmiksowaliśmy ze słodką śmietanką i surowymi jajkami. Powstałą masę wymieszaliśmy z podzielonym na kawałki łososiem, dodaliśmy posiekany koperek i upiekliśmy w żaroodpornej formie 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Cava Perelada Brut Reserva to typowy przedstawiciel swojego gatunku. Wytwarzany z miejscowych, katalońskich szczepów - Macabeo (40%), Parellada (30%) i Xarel-lo (30%), urzeka kwasowością, owocowością cytrusów i dobrą strukturą "bąbelków". Dzięki świeżości i kwasowości wino najlepiej współgra z łososiem, ale z pozostałymi potrawami również świetnie się komponuje.

2. Vitello Tonnato & Champagne Deutz Classic Brut

Vitello Tonnato czyli pieczona cielęcina w sosie tuńczykowym. Ładny kawałek cielęciny (np.udziec), sparzyliśmy wrzątkiem, a następnie po osuszeniu natarliśmy lekko solą i posiekanym czosnkiem. Piekliśmy ok. 2 godzin pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Sos został przyrządzony z majonezu, tuńczyka w sosie własnym, kaparów, anchois i soku z cytryny. Sosu nie soliliśmy, ponieważ jego składniki zawierają już wystarczającą ilość soli. Następnego dnia zimną cielęcinę pokroiliśmy w cienkie plastry i zalaliśmy sosem dekorując potrawę pozostałymi kaparami i pokrojonymi anchois.

Champagne Deutz Classic Brut to podstawowy Szampan od tego producenta. Charakteryzuje się subtelną wytrawnością i eleganckim dwutlenkiem węgla. Użyte w nim szczepy (typowe dla Szampanii) - Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Menieur budują
ciekawą strukturę wina. Dzięki elegancji bąbelków, można wyczuć w winie więcej aromatów niż np. w Cavie. Są tu kwiaty akacji, soczyste renety, a w smaku delikatny finisz babki piaskowej. Wino jest bardzo wyrafinowane i posiada niezłą strukturę, dlatego z cielęciną stworzyło najciekawszy duet.

3. Panierowane kuleczki serowe & Winzersekt Riesling Trocken

Ser z niebieską pleśnią i tłusty twaróg roztarliśmy na jednolitą masę i otoczyliśmy nią białe winogrona. Część kulek panierowaliśmy w mielonych orzechach laskowych, a część w posiekanej kolendrze.

Winzersekt Riesling Trocken to najmniej wytrawne wino musujące z dzisiejszej trójki. Wytworzone jest również metodą szampańską, a określenie "Winzer" oznacza, że jest to wino pochodzi z winogron z jednej winnicy i z jednego rocznika. 100% musujący rocznikowy Riesling to rarytas. Dwutlenek węgla współgra z mineralnością odmiany, a delikatny cukier resztkowy wraz z kwasowością tworzą niesamowitą kombinację. Dzięki resztkowemu cukrowi, wino to idealnie komponuje się z delikatnie słonymi serowymi kulkami, a szczególnie z tymi w orzechowej panierce.

Podczas testowania połączeń stwierdziliśmy, że powyższe menu w całości nadaje się do każdego typu wytrawnych, jakościowych win musujących. Dlatego nie czekajcie, tylko zaopatrzcie się w "bąble" i przygotujcie coś smacznego dla Waszych gości.

Więcej przepisów znajdziecie tutaj.

Wywiad z Maciejem Sokołowski na temat win musujących obejrzycie tutaj.

Życzymy Wam, aby nadchodzący 2014 rok przyniósł Wam wiele radości z połączeń winno-kulinarnych!

Pozdrawiamy
Iga & Maciej

Partnerzy