Mus z awokado ze śledziem & polskie wino musujące

Święta za nami, czas przywitać Nowy Rok winem musującym. Jak wiadomo, nie samym winem żyje człowiek podczas zabawy. Potrzebne jest jeszcze odpowiednie, imprezowe jedzenie. Z tej okazji postanowiliśmy sylwestrowo dobrać coś do "bąbelków" i nasz wybór padł na mus z awokado ze śledziem. Przygotowanie tej przekąski jest niezwykle proste, chociaż czasochłonne.

Płaty śledziowe najpierw moczyliśmy osiem godzin w mleku, a potem bardzo starannie wypłukaliśmy. Pokrojoną w piórka cebulę sparzyliśmy wrzątkiem. Śledzie ułożyliśmy warstwami przekładając cebulą, a następnie zalaliśmy dobrą oliwą i sokiem z cytryny w proporcjach pół na pół i tak macerowaliśmy trzy dni.

Mus z awokado: trzy dorodne i dojrzałe awokado zmiksowaliśmy z sokiem z cytryny i odrobiną słodkiej śmietanki, doprawiając delikatnie solą i pieprzem. Łyżeczkę żelatyny rozpuściliśmy w wodzie i dodaliśmy do musu. Schłodzony mus (prawie galaretkę) podaliśmy z kawałkami aksamitnego śledzia i cebulą.

Nie możemy zakończyć roku inaczej niż otwierając polskie wino musujące wytwarzane metodą klasyczną - Grempler Sekt 2013 z Winnicy Miłosz. Wytrawność na poziomie "Brut" (10 g/l) i zarysowana, choć niewysoka jak na polskie wina kwasowość (9 g/l) sprawia, że wino pije się bardzo przyjemnie. Subtelne nuty zielonych owoców i kwiatów (Iga twierdzi że jaśmin), wynikają z użytych szczepów - Pinot Blanc i Muller Thurgau, rosnących w winnicy Miłosz w Łazie (k/Zielonej Góry). Kwasowość i perlistość wina cudownie zgrały się z miękkim i wymacerowanym w oliwie i cytrynie śledziu, a śmietanka w musie dodała kremistości całej kompozycji.

Wino Grempler Sekt 2013 degustowane było w kieliszku Eisch do białego wina dla lepszego wychwycenia jego aromatów.


Więcej o winie Grempler Sekt 2013 przeczytacie w poniższym linku:
http://www.ms-sommelier.pl/index.php/degustacja/11-grempler-sekt-polska-bohemia-sekt-czechy-sylwestrowe-propozycje

Zestawienie polecamy gorąco nie tylko na nadchodzącego Sylwestra, ale także na cały karnawał. Teraz możecie użyć śledzi, które Wam pozostały ze świąt - będą jużodpowiednio wymacerowane. A jeśli nie uda się Wam zakupić tego konkretnego wina (wytworzono tylko 536 butelek w tym roku), możecie spróbować z innym winem musującym wytwarzanym metodą klasyczną, o podobnej zawartości cukru - katalońską Cava Brut lub niemieckim Sekt'em Brut.

Pisaliśmy już o tym, co świetnie komponuje się ze śledziem - TUTAJ

oraz polecaliśmy przykładowe menu sylwestrowe - TUTAJ

Życzymy smacznego,
Iga & Maciej

Partnerzy