Wino do wędzonej ryby

Wędzenie to jedna z bardziej popularnych, tradycyjnych metod konserwacji żywności. Za pomocą dymu pochodzącego z wolno palonego drewna drzew liściastych, żywność staje się trwalsza i wzbogacona o kolejne aromaty. Szczególnie popularne jest wędzenie mięs i ryb. Sprawdziliśmy jakie wina najlepiej komponują się z wędzonymi rybami i czy bardziej istotny jest gatunek ryby i jej smak, czy może samo wędzenie.

Czytaj więcej: Wino do wędzonej ryby

Jakie wino do nutrii?

Niespodzianek kulinarnych ciąg dalszy! Niestety nie możemy zdradzić skąd mieliśmy to mięso, ale było warte grzechu. Przygotowaliśmy nutrię na dwa sposoby - comber i udo. Brzmi jakbyśmy oprawiali dziczyznę, ale z mięsa nutrii również można te części wyodrębnić.

Czytaj więcej: Jakie wino do nutrii?

Mus z awokado ze śledziem & polskie wino musujące

Święta za nami, czas przywitać Nowy Rok winem musującym. Jak wiadomo, nie samym winem żyje człowiek podczas zabawy. Potrzebne jest jeszcze odpowiednie, imprezowe jedzenie. Z tej okazji postanowiliśmy sylwestrowo dobrać coś do "bąbelków" i nasz wybór padł na mus z awokado ze śledziem. Przygotowanie tej przekąski jest niezwykle proste, chociaż czasochłonne.

Czytaj więcej: Mus z awokado ze śledziem & polskie wino musujące

Tatar z gęsiny z polskim Muller Thurgau

Tatar, czyli świeże siekane lub mielone mięso z dodatkami i przyprawami. Najczęściej spotyka się wołowy, ale bardzo wysokie noty uzyskują tatary z koniny, choć mięso jest kontrowersyjne. W sushi-barach jada się "tatar" z tuńczyka i łososia. Każdy z nich smakuje inaczej, ma inną konsystencję, tłustość i smak. Dlatego pod względem doboru wina, należy każdy jego rodzaj rozpatrzyć indywidualnie. Tak, wiemy, że "staro-obrzędowcy" powiedzą, że do tatara tylko wódka... ale właściwie dlaczego? Dlaczego lekkie mięso przytłaczać 40% alkoholem? Nijak się to ma do dobrej kompozycji.

Czytaj więcej: Tatar z gęsiny z polskim Muller Thurgau

Partnerzy