Cynaderki (nerki cielęce) na dwa sposoby z białym Bordeaux i polskim czerwonym

Niegdyś były przysmakiem, a teraz są zapomniane i trudno dostępne. Na szczęście w naszym ulubionym sklepie mogliśmy je zamówić i specjalnie dla nas zostały sprowadzone. Mowa o nerkach cielęcych. Iga zna je od dawna, a Maciej próbował ich po raz pierwszy. Przeglądając literaturę i strony internetowe, stwierdziliśmy że cynaderki to bardzo wdzięczy produkt, nie tylko w kontekście możliwości kulinarnych, ale też odnośnie doboru wina. Nerki cielęce mają delikatny smak, zbliżony do wątróbki, a w smaku podobne są do serc. Mięso jest zbite i chude, jak większość podrobów. Ze względu na tę charakterystykę, cynaderki dają się często zdominować dodatkom i sosom. A od tego zależy dobór wina. Żeby sprawdzić te możliwości kulinarne i winiarskie, przygotowaliśmy dwie potrawy z cynaderek - jedna oparta na przepisie rosyjskim, a druga to swobodna wariacja z wykorzystaniem sezonowych owoców.

Czytaj więcej: Cynaderki (nerki cielęce) na dwa sposoby z białym Bordeaux i polskim czerwonym

Chardonnay Wieninger & Risotto ze szparagami i cielęciną

Przyszedł czas na szparagi 2014! Zaczynamy od Risotto ze szparagami w akompaniamencie cielęciny.
Dobrej jakości ryż arborio zeszkliliśmy na oliwie i cierpliwie dusiliśmy podlewając warzywnym bulionem. Pod koniec duszenia dodaliśmy nieco białego wina i tartego parmezanu oraz uduszone na maśle dwa pęczki szparagów jeden zielonych i jeden białych. Przed podaniem całość posypaliśmy posiekaną natką pietruszki.

Czytaj więcej: Chardonnay Wieninger & Risotto ze szparagami i cielęciną

Partnerzy