Wino do prowansalskiej zupy bazyliowej

Końcówka lata, stragany pełne dojrzałych pachnących jego darów, więc postanowiliśmy to wykorzystać. Iga wraz z koleżanką, zaopatrzone zapobiegliwie w praktyczny wózek na kółkach, wybrały się na ulubiony Rynek Łazarski. Wózek się przydał, ponieważ stragany na Rynku aż uginały się od dojrzałych warzyw i owoców.

Po powrocie do domu zabraliśmy się za gotowanie prowansalskiej "soupe au pistou", czyli zupy z bazylią. Pokrojone warzywa (marchew w plasterki, ziemniaki i cukinię w kostkę), oczyszczoną fasolkę szparagową pociętą na mniejsze kawałki i namoczoną wcześniej fasolę (w tym wypadku była to fasola z oczkiem, ale może to być również biała), poddusiliśmy z czosnkiem na oliwie zalewając następnie wrzątkiem i soląc do smaku. Po ok. 45 min. dodaliśmy grubo pokrojone w kostkę dorodne pomidory lima i dusiliśmy jeszcze ok. 20 min. Kwaśność pomidorów nie pozwoliła rozpaść się warzywom.

Czytaj więcej: Wino do prowansalskiej zupy bazyliowej

Wino do flaków

Użycie podrobów jest powszechne w wielu kuchniach regionalnych. Wszędzie tam gdzie jada się mięso, starano się wykorzystać wszelkie dobrodziejstwa płynące z posiadanego zwierzęcia. Podroby jada się smażone, gotowane, duszone, jako pasztety, ale też jako zupy. Przykładową gęstą zupę stanowią "flaki". W polskiej tradycji kulinarnej znane od XIV wieku, ale powszechne są także w innych krajach - Czechach i Słowacji (z kminkiem), Austrii (z octem winnym), Węgrzech (z papryką), Turcji (z czosnkiem, octem i cytryną), Francji (z cydrem i calvadosem), w Portugalii (z fasolą), w krajach azjatyckich i we Włoszech - o czym dziś napiszemy. W każdym kraju są trochę inaczej podane, inaczej doprawione, ale zamysł potrawy jest zbliżony. Podstawą flaków są skrawki żołądków wołowych lub cielęcych. Dopuszcza się także użycie żołądków jelenia, daniela i łosia (!).

Czytaj więcej: Wino do flaków

Sherry Rare Amontillado & zupa ?

Zazwyczaj gdy łączymy wino z potrawami, jedna butelka wina to mało. Bywają jednak takie, których nawet jeden kieliszek stanowi swoistą ucztę. Sherry Rare Amontillado od Lustau użyliśmy do "De-seru" naszego pomysłu, czyli smażonego koziego sera w akompaniamencie karmelizowanych jabłek. Trochę wina zostało i zastanawialiśmy się co jeszcze do tego Sherry ugotować. Wino jest dość specyficzne, ponieważ nos nie jest tożsamy z ustami. W aromacie jest ewidentnie beczkowe, słodkie nuty przywodzą na myśl miód, kawę i mak, a smak - zupełnie wytrawny, zdecydowanie orzechowy, z zaskakującą słoną końcówką. Należy dodać, że wino jest wyraziste również alkoholowo, ponieważ jego zawartość to 18,5%.

Czytaj więcej: Sherry Rare Amontillado & zupa ?

Wino do zupy: cebulowa + Gelber Muskateller

Kolejny odcinek z serii "dobieramy wino do zupy". Cykl jest o tyle intrygujący, że nawet wśród sommelierów nie ma całkowitej zgody czy dobierać wina do zup. W naszym przekonaniu sam fakt doboru jest słuszny, a czy proponowane kompozycje są właściwe zdecydujecie Wy, drodzy czytelnicy. Nasze kubki smakowe i powonienie mówi nam, że dziś warto zaproponować zupę cebulową i austriackie wino Gelber Muskateller!

Czytaj więcej: Wino do zupy: cebulowa + Gelber Muskateller

Karp w trójniaku z czerwonym winem!

Karp w Polsce kojarzony jest najczęściej ze świętami. Którymi? Nie powiem głośno, bo dopiero śniegi zeszły i pewnie nie chcemy do tego wracać, ale... W długi majowy weekend taki świąteczny karp zrobił nam niespodziankę kulinarną! 

Wybraliśmy się z mężem na ulubione łowisko – w okolicy Kuźnicy Zbąskiej z zamiarem pomoczenia kijów, bo nadziei na wielkie łowy z dwójką dzieciaków nie mieliśmy. Latorośle zajęły się jednak liczeniem mrówek na tyle skutecznie, że udało się nam zarzucić kilka razy na poważnie i w efekcie zostaliśmy posiadaczami całkiem ładnego szczupaczka i małego, ale za to wdzięcznego karpia. Szczupak zniknął przy kolejnym posiłku i nie warto wspominać czym został popity, natomiast karp przyjechał z nami do domu. Nie godzi się mrozić takich darów natury, a smażyć na maśle nie chcieliśmy. Karp był niewielki, więc mąż postanowił podać go na trójniaku.

Czytaj więcej: Karp w trójniaku z czerwonym winem!

Partnerzy