Wino na Wielkanoc

Wino na Wielkanoc?
Pierwsze pytanie jakie powinniśmy sobie zadać, to "jakie będzie menu"? Poza zawartością koszyczka ze "święconką" i niektórymi ciastami, każda gospodyni posiada w głowie wizję innego repertuaru potraw. Dlatego wraz z propozycjami win, podpowiemy też przykładowe dania.

Czytaj więcej: Wino na Wielkanoc

#jedzjabłka nasz komentarz

Otaczający nas świat, nie tylko realny, ale także wirtualny, na kilka dni został zdominowany przez akcję jedzenia polskich jabłek. Jak najbardziej słuszna to idea, nie tylko w świetle sytuacji gospodarczej i rosyjskiego embarga. Apelujemy jednak, żeby akcję potraktować jako symboliczną, a nie skupiać się tylko na jabłkach, szarlotkach i cydrze. To że zjemy 5 kg jabłek z własnej działki nic nie da, bo żeby akcja miała sens trzeba tych 5 kg KUPIĆ. Naszym zdaniem akcję tę należy jak najszybciej rozszerzyć o inne polskie produkty, których dostępność mamy ogromną - pełen wachlarz polskich owoców, mięs oraz alkoholi. Dzięki wykorzystaniu rodzimych składników postępować będziemy patriotycznie i ekologicznie. Przekujmy akcję "jedz polskie jabłka" w "jedz polską żywność" i "pij polskie wina".

Czytaj więcej: #jedzjabłka nasz komentarz

Stegt flæsk & Cabernet Cantor

Witam na kolejnym naszym wirtualnym spotkaniu. Zabieram Was na kulinarną podróż po Księstwie Danii. Tym razem chciałbym przybliżyć Wam jedną z kultowych potraw wojowniczych Wikingów, którą dziś serwuje się podczas świąt i rodzinnych spotkań.
Kuchnia skandynawska to ogólne pojęcie dla kuchni krajów nordyckich - szwedzkiej, norweskiej oraz duńskiej. Cechą wspólną jest umiejętność wykorzystywania i tworzenia potraw ze składników dostępnych dookoła, przystosowanych do środowiska i klimatu. Jada się wiele ryb, ale także mięsa zwierząt hodowlanych, takich jak wieprzowina.

Tradycyjne potrawy duńskie nie są bardzo skomplikowane. Ponadto, Duńczycy jako naród oszczędny, wykorzystują wszystkie części mięsa w myśl tego, że nic nie może się zmarnować. Typowe dania duńskie, ze względu na swą prostotę, rzadko są znane na świecie. Zwłaszcza, że wiele kuchni innych narodów wykształciło podobne menu. Jednakże istnieją produkty, które nieodzownie kojarzą się z tym krajem.

Tak jak w innych północnych krajach Europy, również w Danii, do przygotowania potraw używa się niewielu przypraw. Nie da się obejść bez podstawowych: soli, pieprzu, czosnku, gałki muszkatołowej, oraz świeżych ziół - pietruszki, koperku i szczypiorku.

Czytaj więcej: Stegt flæsk & Cabernet Cantor

Wina do świątecznej, wielkanocnej szynki

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne i zapewne tak jak Wy nie możemy się doczekać wykwintnej uczty. Wielkanoc nie kojarzy się z tradycyjnym menu, tak jak to jest podczas wieczerzy wigilijnej. Tym razem nacisk kładziony jest na świąteczne śniadanie. Niemniej zarówno w Wielką Niedzielę, jak i Poniedziałek w naszych domach jada się świątecznie podczas obiadów i kolacji. W związku z tym przygotowaliśmy dla Was propozycję potrawy i dobraliśmy wina.

Na świąteczny stół proponujemy szynkę, podaną jako danie główne z knedlami (mogą być pyzy) i czerwoną kapustą. Przepis austro-węgierski (za wyjątkiem sosu), więc dobraliśmy wino węgierskie i austriackie. Najpierw o potrawie...

Czytaj więcej: Wina do świątecznej, wielkanocnej szynki

Jakie wino do schabowego?

Kotlet schabowy to ikona polskiej kuchni. Każdy Polak jadł go wielokrotnie, zna ten smak na pamięć i będzie miał jeszcze mnóstwo okazji powtórzyć to doznanie. Potrawa jest prosta, szybka w przygotowaniu i całkiem niedroga. W wielu domach serwuje się schabowego co niedzielę, stereotypowo w zestawie z rosołem.

Okazuje się, że kotlet tak wszystkim spowszedniał, że nie zastanawiamy się nad winem, które do niego zaserwować. Przecież to nie kaczka, nie jagnięcina, nie wołowina - to TYLKO schabowy. Pasuje kompot, piwo, sok, woda, a na imprezach czysta wódka... Wino? Jakiekolwiek, które jest pod ręką. A szkoda.

Czytaj więcej: Jakie wino do schabowego?

Partnerzy