Czy szata zdobi wino?

Czy Wy też tak macie, że częściej sięgacie w sklepie po wino z ciekawszą etykietą? To oczywiste, że atrakcyjnie opakowany produkt kusi bardziej, a finezyjnie podana na talerzu potrawa lepiej smakuje. W przypadku etykiet win, zdarza się czasem, że etykieta nie tylko jest ładna ale do nas "mówi", przekazuje nam dodatkowe treści, poza rocznikiem, szczepem, regionem i apelacją. Wino Na Widelcu takie wina ceni, bo nie tylko można o nich więcej napisać ;) ale również można się dzięki nim czegoś nauczyć. Dziś prezentujemy wino z etykietą z pismem obrazkowym, opowiadającą o kalendarzu prac w winnicy.

Czytaj więcej: Czy szata zdobi wino?

Grillowany ser wołoski ze szparagami i Srebrna Góra Cuvee

Dziś kolejna odsłona polskiej kuchni, gdzie nie tylko składniki potrawy stąd pochodzą, ale także odpowiednio dobrane polskie wino. Proponujemy Wam grillowany ser wołoski ze szparagami i pieczonymi młodymi ziemniaczkami oraz Srebrna Góra Cuvee 2012.

Ser wołoski, to młody, utwardzany ser podpuszczkowy wytwarzany z ekologicznego, niepasteryzowanego mleka koziego według tradycyjnych receptur. Jego produkcją zajmuje się gospodarstwo "Figa" usytuowane pomiędzy Beskidem Niskim a Bieszczadami, tuż przy granicy ze Słowacją (nieopodal trasy z Rzeszowa do Presova). Metoda wytwarzania tego sera została zaczerpnięta z kronik na temat osadnictwa wołoskiego na Podkarpaciu w XIV-XV wieku. Wołosi byli koczownikami oraz pasterzami owiec i kóz i to oni rozpoczęli serowarstwo na tych ziemiach. Wyjątkowość sera wołoskiego polega nie tylko na jego eleganckim smaku, chrupiącej, a nawet strzelającej teksturze oraz delikatnie słonym, aksamitnym finiszu, ale też na metodzie wytwarzania. Żeby uzyskać 1kg sera wołoskiego, należy użyć aż 12 litrów koziego mleka. Gdy masa serowa zaczyna gęstnieć, należy ją tak mocno wycisnąć, żeby powstał zwarty, twardy ser.

Czytaj więcej: Grillowany ser wołoski ze szparagami i Srebrna Góra Cuvee

Jakie wino do włoskich serów z mleka krowiego?

W niedzielne popołudnie spotkaliśmy się z przyjaciółmi przy serach i winach w La Bottega. Spotkanie miało charakter towarzyski, ale skoro były sery i wino, to postanowiliśmy sprawdzić, które tworzą najlepsze połączenia. Pochodzące z Włoch sery, wytworzone były z mleka krowiego i prezentowały różne style. Każdy importowany z innego regionu Włoch, tak samo jak włoskie wina, które próbowaliśmy zestawić z serami.

Czytaj więcej: Jakie wino do włoskich serów z mleka krowiego?

Sauvignon Blanc Auslese i sałatka z sera Bergamino

Sauvignon Blanc. Jeden z trzech najczęściej poszukiwanych szczepów świata i w chwili obecnej prawdopodobnie najbardziej modny. W ilości nasadzeń ustępuje tylko Chardonnay. Uprawiany niemal wszędzie gdzie pozwala na to klimat. Z Sauvignon Blanc wytwarza się zazwyczaj wina wytrawne - rześkie, kruche i aromatyczne. Szczep ten daje możliwości opóźnienia zbiorów w celu uzyskania większej ilości cukru w gronach. W sprzyjających warunkach, winogrona mogą być owładnięte szlachetną pleśnią botrytis cinerea. Sauvignon Blanc jest częścią legendarnych Sauternes, tworząc duet z Semillon. Słodkie Sauvignon zdarzają się, ale niezwykle rzadko wytwarzane są bez domieszek innych szczepów. W jednym ze sklepów specjalistycznych znaleźliśmy wino z odmiany Sauvignon Blanc opatrzone dopiskiem "Auslese"! Takiej ciekawostki nie mogliśmy sobie darować. W Niemczech i Austrii wina z tak późnego zbioru to domena Rieslinga, a Sauvignon ustępuje też innym szczepom regionalnym.

Czytaj więcej: Sauvignon Blanc Auslese i sałatka z sera Bergamino

Partnerzy