Królik po myśliwsku i wino

Nie będzie zaskoczeniem, gdy napiszemy, że kuchnia jest pełna niespodzianek. Czasami zdarza się, że to co uważamy w teorii za najlepsze rozwiązanie - nie jest nim. Mogłoby się wydawać, że klasyka to klasyka i nie potrzeba empirycznych doświadczeń, żeby stwierdzić, że teoria się sprawdzi. Rozwiązania czasem ukazują się nam jak "królik z kapelusza".

Przygotowaliśmy królika kupionego w mięsnym sklepie (nie pochodził z kapelusza). Potrawą tą był "coelho de caca"- typowe portugalskie danie, czyli królik po myśliwsku. Umytego i osuszonego królika pokroiliśmy na spore kawałki. W żaroodpornym naczyniu ułożyliśmy warstwę cienko pokrojonego boczku. Następnie na boczek wyłożyliśmy mięso z królika, pokrojoną w piórka cebulę, plastry sparzonego pomidora, posiekany czosnek i posiekaną kolendrę. Całość posoliliśmy, doprawiliśmy grubo zmielonym pieprzem i dorzuciliśmy liść laurowy. Po tym wyłożyliśmy drugą taką samą warstwę, przykrywając boczkiem. Potrawę polaliśmy kilkoma łyżkami oliwy i szklanką czerwonego wina, a następnie piekliśmy pod przykryciem około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pod koniec pieczenia odkryliśmy na około 10 minut, aby potrawa się przyrumieniła. Królika podaliśmy z ziemniakami lekko podgotowanymi, a potem usmażonymi na oliwie i doprawionymi solą oraz tymiankiem.

Czytaj więcej: Królik po myśliwsku i wino

Macedońskie cuvee i comber z królika

Tym razem wszystko zaczęło się od wina. Pewnego dnia zadzwoniła Iga i powiedziała, że otrzymała w prezencie intrygujące macedońskie, białe wino. Na etykiecie nie znajdował się ani rocznik, ani nazwa szczepu winogron. Jedyne co wywnioskowaliśmy z etykiety to nazwa wina i regionu. Znalazło się tam miejsce na wzmiankę o półwytrawności i o tym, że jest to cuvee, ale z jakich zostało winogron stworzone już nie. Wyszukanie o tym winie informacji w internecie graniczyło z cudem, ale takowe na szczęście się zdarzają. Udało się! Wino Tikves Alexandria Cuvee to nietypowe zestawienie Chardonnay i Rieslinga. Młode, świeże wino pochodzące z regionu Tikves w Macedonii charakteryzowało się aromatami gruszek, brzoskwiń i zielonych bananów. Wino dzięki Chardonnay posiadało strukturę, a dzięki Rieslingowi zachowało rześkość i witalność.

Czytaj więcej: Macedońskie cuvee i comber z królika

Partnerzy