Policzki końskie & Valle dell'Acate Nero d'Avola

W naszym ulubionym sklepie udało nam się kupić nie lada rarytas, a mianowicie policzki końskie. Nigdy ich nie przyrządzaliśmy, więc było to wyzwanie. Oczyściliśmy je z błon i tłuszczu, następnie marynowaliśmy całą noc w czerwonym winie, oliwie, czosnku, cebuli, soli, pieprzu i świeżym tymianku. Mięso po oczyszczeniu z marynaty obsmażyliśmy ze wszystkich stron na oliwie, przełożyliśmy do naczynia żaroodpornego i dusiliśmy pod przykryciem ok. pięciu godzin w dość niskiej temperaturze (120-130 stopni), w międzyczasie podlewając esencjonalnym bulionem sporządzonym z włoszczyzny i pozostałej marynaty.

Czytaj więcej: Policzki końskie & Valle dell'Acate Nero d'Avola

Ozory końskie w sosie a'la cumberland & Frapatto/Shiraz

Na hasło ozory, wiele osób zaczyna się wykrzywiać, a jak do tego dodamy, że ozory są końskie, to wykrzywienie zaczyna mieszać się z obrzydzeniem, a u niektórych z podirytowaniem. Konina jest tematem drażliwym, kłopotliwym ideologicznie, ale w wielu krajach, jak na przykład we Włoszech, jest przysmakiem. Tak jak konina niewiele różni się w smaku od wołowiny, tak ozory końskie jeszcze mniej różnią się od wołowych. Są równie pyszne! Serwowaliśmy je Wam podczas naszych 1 urodzin w Museum Cafe 21 marca. Wiemy, że ich próbowaliście i doceniliście. Cieszy nas bardzo, że jesteście otwarci na nowe doznania smakowe.

ozory końskie w sosie inspirowanym cumberland (fot. Wojciech Owczarzak)

Czytaj więcej: Ozory końskie w sosie a'la cumberland & Frapatto/Shiraz

Jakie wino do tatara z koniny?

Tatar z koniny jest uważny za najlepszy, i nie sposób się z tym nie zgodzić. Mimo, że mięso z konia jest tematem kontrowersyjnym i trudnym ideologicznie, postanowiliśmy zaryzykować. Uwierzcie nam - było warto!
Mięso z polędwicy drobniutko posiekaliśmy, skropiliśmy sokiem z cytryny, oliwą i doprawiliśmy morską solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Żeby było klasycznie, nie mogło się obejść bez kurzego żółtka, podnoszącego smak potrawy. Mięsu towarzyszyły różnorodne, tradycyjne dodatki takie jak siekany kiszony ogórek, cebula i marynowane grzyby. Ponadto dodaliśmy posiekane kapary, czarne oliwki i anchovies. Wszystko zostało okraszone aromatyczną oliwą z oliwek z odmiany Arbequina, solą, pieprzem i podane z ciemnym, żytnim chlebem. Ze względu na to, że konina jest chudym mięsem, odpowiednia ilość wysokiej jakości oliwy dobrze zrobi potrawie.

Czytaj więcej: Jakie wino do tatara z koniny?

Partnerzy