Krakowski food pairing

Dookoła burgery i pulled porki, a Polacy zapominają o tym co tutejsze i regionalne. Mamy przecież swój tradycyjny odpowiednik! To krakowska maczanka, przygotowywana w pszennej bułce z rwanym mięsem, zazwyczaj wieprzowym (karczek). To nic innego jak taki "pulled pork" tylko dodatkowo w sosie z cebulą. Potrawa prosta i bardzo smaczna. Iga, jako rodowita krakowianka, zdecydowała się odświeżyć ten przepis i przygotowała wariację maczanki, gdzie głównym składnikiem zamiast wieprzowiny jest pierś z kaczki confit!

Czytaj więcej: Krakowski food pairing

Jakie wino do piersi kaczej?

Pierś z kaczki to wdzięczny kawałek mięsa. Można ją przyrządzić na wiele sposobów. Świetna jest smażona, pieczona, grillowana, w sosach i bez, a także w różnym akompaniamencie dodatków. Uwielbiamy, gdy kacza pierś w środku jest soczysta, a jej skórka chrupie w ustach. Dziś zaprezentujemy wersję przekąskową, czyli pierś z kaczki na plastrach pieczonych buraków i jabłek.

Czytaj więcej: Jakie wino do piersi kaczej?

Kaczka w sosie kawowym & Ribera del Duero Crianza 2004

Reinkarnacja istnieje! To możemy powiedzieć o winie, którego użyliśmy do kulinarnego połączenia. Gdy otworzyliśmy butelkę, posądziliśmy je o wadę korkową. Cały nasz misterny plan legł w gruzach, ponieważ na dobór wina czekała specjalnie przygotowana potrawa. Zrobiliśmy sesję zdjęciową i spróbowaliśmy jedzenia. Już spisywaliśmy nasz plan na straty, zdjęcia miały powędrować do "archiwum X", a artykuł nie ujrzałby światła dziennego... Na szczęście nie wylaliśmy wina do zlewu. Po 7 godzinach (!) Iga zadzwoniła z informacją, że otworzyło się w niewiarygodny sposób. Powróciliśmy więc do stołu, podgrzaliśmy resztę potrawy i dokończyliśmy zestawianie wina z potrawą. Sukces!

Czytaj więcej: Kaczka w sosie kawowym & Ribera del Duero Crianza 2004

PĄCZKI & WINO - NIE TYLKO NA DESER

Tłusty Czwartek jak co roku przywita nas bezmiarem pączków. Farsze są rozmaite, królują owocowe, konfiturowe, ale dużym wzięciem cieszą się pączki z budyniem i ajerkoniakiem. Z powodu słodkiego nadzienia, pączek uznawany jest jako deser, chociaż znamy wiele osób, które w Tłusty Czwartek od rana do nocy jedzą tylko pączki, pomijając obiad. Skoro mamy rezygnować z tradycyjnego obiadu w ten dzień, to może dobrym pomysłem będzie przygotowanie pełnego menu składającego się z pączków? Przekąska, danie główne i deser? Oczywiście wszystko z winem.

1. Przekąska - portugalskie pączki Sonhos & Spagnol DOCG Prosecco Valdobbiadene lo Spago (Frizzante).

Sonhos (w jęz. portugalskim - sny) to portugalskie pączki, jednak z zupełnie innego ciasta niż to z którego wytwarza się pączki w Polsce. Skrótowo pisząc, są to właściwie ptysie smażone na oleju i posypane cukrem i cynamonem. Instrukcje jak przygotować Sonhos: .

Do Sonhos, świetnie pasowało rasowe Prosecco ze znanej apelacji Valdobbiadene. Lekkie "bąbelki" oraz 11g cukru resztkowego tworzą idealne wino na aperitiff, a idąc krok dalej i cytując słowa producenta - "idealne wino na każdą porę dnia'. W aromacie dominują jabłka, cytrusy oraz kwiaty akacji. W smaku jest zrównoważone, soczyste i lekko mineralne. Więcej o winie znajdziecie tutaj.

Ciasto na Sonhos nie jest bardzo słodkie, lukru brak, a 11 g cukru w winie świetnie komponuje się z mieszaniną cukru i cynamonu na posypce potrawy. Pączek w sam raz na początek i wino w sam raz na początek.

Czytaj więcej: PĄCZKI & WINO - NIE TYLKO NA DESER

Pierś z kaczki z blinami i białe wino!

Wiedza i doświadczenie to dwie cnoty, których nabycie trwa. Koszt czasu potrafi być bardzo duży, zwłaszcza jeśli chodzi o doświadczenie, stanowiące sól nauki. Człowiek z natury jest leniwy i niecierpliwy. Posiada skłonności do upraszczania sobie życia, dlatego uogólnia wiedzę i idzie na skróty w kwestii doświadczenia. Efektem takiego stanu rzeczy są tablice upraszczające dobór win do potraw dostępne w internecie (np. TAKA)

Wino Na Widelcu dziś kończy pół roku (piszemy ten artykuł 25.09.2013). Wcześniej, od wielu lat gotowaliśmy, piliśmy wino i delektowaliśmy się połączeniami. Uśmiechamy się w głębi duszy, gdy widzimy takie uproszczenia. Sami też nie jesteśmy wszechwiedzący i daleko nam do poziomu wielu sommelierów. Należy jednak zdawać sobie sprawę, że dobór win do potraw to wiedza oparta na wielu czynnikach wzajemnie na siebie oddziałujących, zbudowana na olbrzymiej ilości niuansach i zaskakujących szczegółach. Potrawa to nie tylko mięso, ale też dodatki, sosy, przyprawy i ogólny charakter dania, konsystencja. Klasyczne potrawy doczekały się klasycznych połączeń, ale w dzisiejszej tendencji do swobodnej interpretacji kuchni może okazać się, że z winem NALEŻY eksperymentować.

Czytaj więcej: Pierś z kaczki z blinami i białe wino!

Partnerzy