Potrawka z dzika & Cannonau Riserva

Kilka lat temu podczas wakacji na Korsyce Iga zachwyciła się potrawką z dzika. Smak ten bardzo zapadł jej w pamięć, a ponieważ akurat udało nam się zakupić nieco mięsa młodego dzika, postanowiliśmy spróbować odtworzyć smak potrawki. Udziec pokrojony w kostkę marynowaliśmy prawie dwa dni w czerwonym winie, czosnku, tłuczonym jałowcu z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu i estragonu. Po wyjęciu z marynaty, mięso obsmażyliśmy na brązowo w oliwie, dodając dwie pokrojone w piórka cebule. Całość dusiliśmy ok. 2 godzin, delikatnie podlewając bulionem.

Czytaj więcej: Potrawka z dzika & Cannonau Riserva

Na Święta: Szynka z jelonka w chrzanie & Gruner Veltliner

Tradycyjnie w wielu krajach na Wielkanoc przyrządza się jagnięcinę, ze względu na to, że wielkanocne jagniątko już na naszej stronie znajdziecie, w tym roku postanowiliśmy przygotować szynkę z jelenia, a właściwie młodego byczka.
Mięso marynowaliśmy 24 godziny w roztworze z octu i ciepłej wody zagotowanej z cebulą, czosnkiem, zielem angielskim, jałowcem i liściem laurowym. Następnego dnia szynkę oczyściliśmy z marynaty, natarliśmy grubo morską solą, posmarowaliśmy oliwą i piekliśmy ok 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie pieczenia odwróciliśmy i dodaliśmy cebulę i czosnek wraz z przyprawami odsączonymi z marynaty.

Czytaj więcej: Na Święta: Szynka z jelonka w chrzanie & Gruner Veltliner

Gulasz z daniela & czerwone Chinon

Po ostatnim przyrządzaniu schabu z daniela, pozostało nam trochę mięsa, które postanowiliśmy wykorzystać do kolejnego artykułu. Pokroiliśmy je w kostkę, poddusiliśmy w sosie o którym pisaliśmy w poprzednim artykule, dodając suszonych śliwek i odrobinę pieprzu. Dzięki temu sos stał się lekko słodkawy i bardziej pikantny. Sprawdzonym i lubianym przez nas dodatkiem do dziczyzny jest zasmażana kapusta kiszona przyprawiona kminkiem i miodem. Całość kompozycji uzupełniliśmy śląskimi kluskami.

Czytaj więcej: Gulasz z daniela & czerwone Chinon

Riesling & dziczyzna? Pyszne!

Trzy odmiany białych winorośli opanowały świat winiarski - Chardonnay, Sauvignon Blanc i Riesling. Nie chodzi tu o ilość nasadzeń poszczególnych szczepów, ale o jakość win z nich wytwarzanych. Smakosze podzielili się na zwolenników każdego z tych trzech odmian i każdy z fanów ma swoją, jak najbardziej słuszną, argumentację dlaczego ich ulubiony szczep jest najlepszy. Doceniam każdą odmianę, widzę ich uwodzicielską charakterystykę oraz potencjał doboru do potraw, ale w ostatni piątek moje stanowisko odchyliło się bardzo w stronę Rieslinga.
Dlaczego? Urok aromatu i finezja smaku charakteryzują również Chardonnay oraz Sauvignon Blanc, ale ogromnym plusem Rieslinga jest potencjał dojrzewania oraz uniwersalność w doborze win do potraw.

 

Czytaj więcej: Riesling & dziczyzna? Pyszne!

Królewskie danie na Trzech Króli: schab z daniela z jajecznicą z kurkami & Tokaji Szamorodni Szaraz

Przeglądając węgierską literaturę kulinarną natrafiliśmy na intrygującą potrawę pochodzącą z siedmiogrodzkiej kuchni arystokratycznej - comber jeleni z jajecznicą z kurkami po hargitowsku. Nazwa pochodzi od gór Hargitta (okolice Kukullo), gdzie wytwarzano wina komponujące się z tym daniem. W związku z dzisiejszym świętem Trzech Króli, podciągamy niniejszy przepis pod danie królewskie... Aby nie być w 100% odtwórczy, zamieniliśmy comber jeleni na schab z daniela, a także wieprzowy smalec na oliwę extra virgin. Pozostały przepis zastosowaliśmy w całości.

Schab z daniela dobrze posoliliśmy, natarliśmy majerankiem i dusiliśmy 1,5 godziny w wywarze rosołowym z dodatkiem wytrawnego wina Szamorodni, liścia laurowego i jałowca. Przed podaniem pokroiliśmy w plastry i przyrumieniliśmy je na oliwie. Najpierw spróbowaliśmy schabu daniela bez dodatków...

Czytaj więcej: Królewskie danie na Trzech Króli: schab z daniela z jajecznicą z kurkami & Tokaji Szamorodni Szaraz

Partnerzy