Konfitura pomidorowa - przepis

Jeżeli zrobiliście już suszone pomidory według naszego przepisu i nadal nie macie dość pomidorów, przygotujcie konfiturę... Pyszna, bez żelatyny, czyli pierwszy wpis na Wino Na Widelcu dla wegan i bezglutenowców jednocześnie!

Składniki do otrzymania 1,2 L konfitury:

  • 4 kg dorodnych pomidorów lima lub malinowych
  • 4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 17 goździków
  • 1 limonka

do wersji pikantnej

  • 3 posiekane piri piri
  • 1 dorodna gałązka rozmarynu

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki zasypać cukrem i smażyć na wolnym ogniu pierwszego dnia 4 godziny, i dnia następnego tyleż samo. Jeśli chcemy przygotować dwie wersje, należy powstałą konfiturę rozdzielić na pół. Do jednej części dodać cynamon, goździki i sok z połowy limonki, a do drugiej dodać piri piri, igiełki rozmarynu, skórkę otartą z limonki i sok z drugiej połowy limonki. Gorącą konfiturę nakładać do wyparzonych słoików i zamykać.

Tak przygotowaną konfiturę można zajadać dowolnie z chlebem, serami, wędlinami, czy pieczonym mięsem. Wersja ostra świetnie się sprawdza jako glazura do mięs szczególnie tych ciemniejszych, a wersja słodka do mięs delikatniejszych nadając lekki aromat cynamonu.

Życzymy smacznego,
Iga i Maciej

Partnerzy