Okra w sosie pomidorowym & Pinot Grigio

Znacie okrę? Jedliście ją kiedyś? To dość rzadko spotykane w Polsce warzywo, a jeszcze trudniej kupić je świeże. Okra czyli "piżmian jadalny", zwany też "ketmią" czy "gumbo" mimo tego, że wyglądem przypomina chilli, jest krewniakiem hibiskusa. Iga
zakupiła ją w Krakowie w zaprzyjaźnionym sklepie "naturalnym".

Okra rośnie w krajach tropikalnych i subtropikalnych. Owoce są długie, zielone i pokryte delikatnym meszkiem. Podczas obróbki cieplnej są lekko śluzowate, co pozwala zagęścić potrawę bez dodawania mąki czy śmietany. Okra jest bardzo zdrowa, niskokaloryczna i bogata w witaminę C oraz kwas foliowy.

Czytaj więcej: Okra w sosie pomidorowym & Pinot Grigio

Pomidory po rosyjsku & Pinot Grigio

Postanowiliśmy i w tym przepisie wykorzystać obfitość darów późnego lata i przygotowaliśmy pomidory po rosyjsku. Iga sięgnęła po przepis nieżyjącego już niestety Marka Łebkowskiego, autora wielu książek kulinarnych, którego darzy wielkim szacunkiem i od wielu lat jego przepisy są dla niej inspiracją. Pan Marek pisze tak: "Nie wiem skąd wzięła się nazwa tej pysznej sałatki, bowiem jej związek z kuchnią rosyjską jest równie tajemniczy jak śledzia po japońsku z kuchnią japońską, jeżeli uda nam się zapomnieć o tej nieco egzotycznej nazwie, to pomidory w słodko-kwaśnym sosie mają wiele zalet".

Czytaj więcej: Pomidory po rosyjsku & Pinot Grigio

Polskie wino z polskim menu: Devin & wegetariańskie gołąbki

Czytając o polskich winach i degustując je, spotykamy podział na te wytworzone z odmian szlachetnych i te ze szczepów hybrydowych (krzyżówek szczepów szlachetnych z nieszlachetnymi). Odmiany szlachetne są zazwyczaj wszystkim dobrze znane. Spotyka się w Polsce głównie uznane nazwy, takie jak Pinot Noir, Riesling, Zweigelta, Traminer czy Pinot Blanc. Gdy usłyszeliśmy nazwę Devin, w pierwszej chwili uznaliśmy, że to kolejna hybryda. Po wnikliwej analizie okazuje się, że to w miarę nowa krzyżówka szczepów szlachetnych! Devin powstał podczas badań w Instytucie Winiarskim w Bratysławie w 1958 roku jako krzyżówka Tramina Cervenego (Gewurztraminera) z Veltlinskim Zelenym (Gruner Veltliner). Stworzyła go para słowackich winiarzy - Dorota Pospisilova i Ondrej Korpas. Mimo, że winorośl Devin uprawia się już 56 lat, to dopiero w 1997 roku została oficjalnie wpisana do rejestrów i funkcjonuje jako szczep szlachetny.

Czytaj więcej: Polskie wino z polskim menu: Devin & wegetariańskie gołąbki

Partnerzy