Mus z awokado ze śledziem & polskie wino musujące

Święta za nami, czas przywitać Nowy Rok winem musującym. Jak wiadomo, nie samym winem żyje człowiek podczas zabawy. Potrzebne jest jeszcze odpowiednie, imprezowe jedzenie. Z tej okazji postanowiliśmy sylwestrowo dobrać coś do "bąbelków" i nasz wybór padł na mus z awokado ze śledziem. Przygotowanie tej przekąski jest niezwykle proste, chociaż czasochłonne.

Czytaj więcej: Mus z awokado ze śledziem & polskie wino musujące

Lecimy w kulki

Zainspirowani pomysłem na połączenie makreli, buraków i chrzanu zamieszczonym w artykule na stronie www.finedininglovers.com, podjęliśmy wyzwanie i nie tylko chcieliśmy się przekonać, czy te składniki do siebie pasują, ale też spróbować dobrać wino do tej kompozycji. Nie lubimy odtwarzać, wolimy tworzyć. Jeśli inspirujemy się czyimś pomysłem, najczęściej urozmaicamy i dodajemy trochę inwencji własnej. Poza wymienionymi wyżej składnikami, użyliśmy jeszcze owczego sera (bundz) oraz szczypiorku. Zdecydowaliśmy się także na inną wizualizację potrawy. Potrawa w oryginale wygląda tak:

@ www.finedininglovers.com

Czytaj więcej: Lecimy w kulki

Brachetto & ciasto marchewkowe

Iga twierdzi, że nie ma talentu do pieczenia ciast, więc tym razem o przygotowanie deseru została poproszona żona Macieja - Paulina... Mimo braku pełnosprawnego piekarnika, podjęła próbę upieczenia ciasta marchewkowego. Starła 3 marchewki, dodała przesianą wcześniej mąkę (1 i 1/3 szklanki) wraz z proszkiem do pieczenia (2 łyżeczki). Do całości wsypała cukier waniliowy (1 opakowanie) oraz cukier zwykły (1 i 1/3 szklanki), przyprawiając odrobiną soli (1 łyżeczka) oraz cynamonem (3 łyżeczki), a także dolewając szklankę oliwy extra virgin z odmiany Arbequina. Zawartość miski połączyła w malakserze z ubitymi jajkami (3 szt.) oraz dodała 100 g migdałów w płatkach. Powstałą masę przelała do formy i piekła prawię godzinę w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto zostało posmarowane polewą składającą się z białego serka śmietankowego (200 g), masła (100 g) i cukru pudru (0,5 szklanki). Ser należy utrzeć z cukrem i dodać roztopione w rondelku masło.

Czytaj więcej: Brachetto & ciasto marchewkowe

Menu sylwestrowe pod wytrawne wina musujące

Noc sylwestrowa kojarzy się z huczną zabawą i "strzelaniem z szampana". Zabawa trwa wiele godzin, a użycie wina musującego niestety zazwyczaj ogranicza się do jednorazowego toastu chwilę po północy. My proponujemy, abyście połączyli sylwestrową zabawę oraz "bąbelki" i wprowadzili w życie określenia "szampańska zabawa", "szampański nastrój". Spróbujcie zachwycić się szlachetnością i różnorodnością win musujących. One nie tylko przyjemnie gaszą pragnienie między sylwestrowymi pląsami, ale też mogą cudownie komponować się z imprezowym menu. Spędźcie tę noc musująco!

Poniżej przedstawiamy 3 potrawy i 3 wina musujące wytwarzane metodą klasyczną (szampańską).

1. Pasztet z łososia & Cava Perelada Brut Reserva

Czytaj więcej: Menu sylwestrowe pod wytrawne wina musujące

Partnerzy