Potrawy do (mocnych) win z Jumilli

Iga przywiozła z wakacji kilka win, przekazanych przez Casa Castillo do opisania na naszej stronie. Postanowiliśmy dobrać do nich potrawy. Wina były trzy, każde z innego szczepu i trochę inne w stylu, więc eksperyment kulinarny z doborem potraw do win zapowiadał się obiecująco. Przygotowaliśmy grillowanego bakłażana zapiekanego z kozim serem, długo pieczoną szynkę z sarny, stek z rostbefu oraz deskę wędlin z dziczyzny i koniny. Szczegóły dotyczące win - Monastrella, Garnachy i Syraha z Jumilli znajdziecie na stronie MS-Sommelier.

Czytaj więcej: Potrawy do (mocnych) win z Jumilli

Wino do kolacji

Drogi internauto, opowiemy Ci historię zasłyszaną przez Macieja, a właściwie historię w której brał udział. Sytuacja miała miejsce parę lat temu, podczas "Festiwalu Smaku" w Wałbrzychu. Do stoiska podeszła kobieta ok. 50-letnia, aby spróbować prezentowanych win. Po degustacji zapytała do czego podać te wina. Maciej, jak to Maciej, rozłożył wino na czynniki pierwsze, opowiedział o smakach win, o potrawach i o idealnych sosach oraz dodatkach. Pani grzecznie podziękowała i poszła do kolejnego stoiska. Tam sytuacja się powtórzyła. Po degustacji, klientka zapytała o dobór win do potraw. Odpowiedź była zupełnie inna niż przy stoisku Macieja - wino "A" okazało się być idealnym winem do obiadu, a wino "B" i "C" do kolacji. Pani zakupiła wszystkie prezentowane wina idealne do kolacji.

Czytaj więcej: Wino do kolacji

Jakie wino do strogonowa?

Jak przyrządziliśmy Boeuf Strogonowa?
(wersji nazwy tej potrawy jest kilka, Marek Lebkowski nazywa ją Boeuf Strogonow, a i dla nas taka nazwa jest najbliższa).
Wersji tej potrawy jest wiele, ba, nawet tych "klasycznych" jest kilka. W wersji najszlachetniejszej używa się mięsa z polędwicy wołowej, jednak taka potrawa jest bardziej kosztowna. Zdecydowaliśmy się na mięso z ligawy. Zanim przystąpiliśmy do obróbki mięsa, posiekaliśmy cebulę i wraz z niewielkimi pieczarkami zrumieniliśmy na klarowanym maśle. Gdy już były gotowe, odłożyliśmy je do miski i na tej samej patelni obsmażyliśmy pocięte w paski mięso ligawy. (Jak długo? na rumiano, a czas zależy
od grubości pasków i ilości mięsa na patelni).

Czytaj więcej: Jakie wino do strogonowa?

Cotes du Rhone i potrawy

Smaczne i niedrogie, owocowe, lekko przyprawowe, charakteryzujące się delikatną taniną i niezbyt dużą kwasowością i wytrawnością - wina Cotes du Rhone. W większości są one bardzo uniwersalnymi winami przy łączeniu z kuchnią. Znajdują wspólną drogę z potrawami składającymi się z pieczystego drobiu, indyka, przepiórek, wieprzowiny, po lekką dziczyznę, pasztety, sery i wędliny. Sprawdziliśmy czy tak faktycznie jest na kilku przykładach win i potraw.

zapiekanka "shepherd's pie" oraz wino cotes du rhone w kieliszku Eisch

Czytaj więcej: Cotes du Rhone i potrawy

Partnerzy